For mange trøndere starter ikke året ordentlig før Trondheimsolistene har vært på besøk med sin tradisjonsrike nyttårskonsert. 2024 var intet unntak. Orkestret har nettopp lagt bak seg to travle turnéuker sammen med solist Gjermund Larsen, og nok en gang trakk konsertrekken fulle hus til stor nyttårsjubel. Gjennom årenes løp har et stort utvalg musikk og solister stått på menyen for denne konserten, men én viktig ingrediens er alltid den samme: talentene.
Viktig studentpraksis
Trondheimsolistene begynte som et studentorkester, og har fremdeles med seg musikkstudenter fra NTNU til enhver tid. Gjennom jevnlig praksis i orkestret tilegner disse seg viktig kompetanse innen samspill, konsertering, repertoar og bransjeforståelse. Nyttårsturnéen er en årviss læringsarena, og denne gangen deltok syv studenter på prosjektet. Det er ikke ofte klassiske musikere får anledning til å spille samme konsertprogram mange ganger etter hverandre, men på denne turnéen fikk studentene gjøre seg den erfaringen. Gjennom åtte konserter kunne fremføringen videreutvikles og perfeksjoneres, noe tredjeårsstudent Anna Volløyhaug (fiolin) satte pris på:
Siden jeg er fra Trondheim har jeg alltid sett opp til Trondheimsolistene, og det er gøy å være en del av det nå som jeg studerer musikk. Turnélivet kan jo være intenst, og jeg må innrømme at jeg var litt spent på å skulle spille åtte konserter med samme program. Man blir kanskje lei, tenkte jeg. Underveis i turnéen innså jeg at det tvert imot var veldig gøy og lærerikt å få lov til å bli så komfortabel med musikken. Det å få spilt seg sammen med de andre musikerne og kjenne at hver konsert ble en del av en prosess, heller enn et mål i seg selv, ga rom for å senke skuldrene og leke seg på scenen. For meg som er i starten av musikerlivet er dette viktig lærdom. Jeg er veldig glad for muligheten til å delta på denne typen prosjekter, for det er så mange ting man lærer av å spille sammen med folk som man ikke kan lære seg alene på øvingsrommet.
Folks and strings – samspill for alle
Ved alle konsertsteder var lokale strykere invitert til samspill, og i år dannet bestillingsverket «Folks and strings» av Gjermund Larsen utgangspunkt for fellesnummeret. På kløktig vis hadde Larsen komponert stemmer tilpasset alle ferdighetsnivå, slik at nybegynnere, viderekomne og profesjonelle kunne spille side om side. I forkant var opptak og noter av stykket sendt til de inviterte kulturskolene, og i november reiste musikere fra Trondheimsolistene til Frøya, Levanger, Steinkjer, Stjørdal og Surnadal for å øve inn stykket med 20-30 unge strykere på hvert sted. Lærerne i de lokale kulturskolene uttrykte entusiasme over å få tilgang til nytt og velfungerende læringsmateriale, og de kunne se at elevene opplevde mestring og høstet lærdom av å opptre med profesjonelle strykere i en profesjonell setting. For orkesterets egne musikere var det givende å veilede unge talenter, både under konsertene og i forbindelse med de forberedende seminarene. Denne typen rekrutteringsarbeid, i kombinasjon med publikumsutvikling, er et prioritert satsningsområde for Trondheimsolistene.
Trondheimsolistene i samspill med Værnesensemblet under konserten i Kimen.
Unge solister
Som del av Talent Trondheim er det for Trondheimsolistene et uttalt mål å sette
viderekomne talenter på solistplass. Ambisiøse unge musikere behøver både eksponering og profilering; de trenger oppgaver å utvikle seg i, og de fortjener å bli presentert for publikum. Trondheimsolistene står i utmerket posisjon til å gjøre begge deler, og nettopp derfor er ensemblet bevisst på å bidra i talentutviklingsarbeidet på denne måten. Solistrekka under årets nyttårsturné var bratsjist Leif Emil Knutsen Sivertsvik (avbildet), som er 17 år og elev ved musikklinja på Heimdal, Martin Brøseth Kjærstad (14) på tuba i stykket «A touch of tuba», og fiolinistene Marija Magdalene Oreb og Jonathan Corriveau (14) som fremførte «Theme from Schindler´s list» på hver sin konsert. På veien mot en karriere som utøvende musiker, er muligheter som disse viktige stoppesteder.
Marija Magdalene Oreb er også elev ved Lørdagsskolen i Trondheim.
Neste treffpunkt mellom Trondheimsolistene og strykermiljøet i regionen er Midtvintersdansen på Verdal første helga i februar. Da skal samspillet og samklangen i"Folks and strings" få lov til å oppstå på nytt.
Alle foto: Trondheimsolistene
Comments